wat is GMAT?

GMAT staat voor Graduate Management Admission Test en is de toelatingsexamen die de meeste MBA opleidingen hanteren, deze test is een gestandaardiseerde test en wordt gebruikt om te kijken hoe goed een cursist op verschillende academische is. Deze test laat o.a. zien hoe goed mensen zijn in wiskunde en talen. Deze test bestaat uit 3 verschillende onderdelen en duurt 3.5 met de mogelijkheid tot een pauze.

De eerste deel van de toets bestaat uit een schrijf gedeelte om je analytische competenties te testen. Bij deze onderdeel moet je eerst op een argument regeren GMATen jouw argumenten aangeven en in het tweede deel moet je zelf een stelling innemen en deze stelling vervolgens verdedigen. Het tweede gedeelte van deze test bestaat uit een kwantitatieve deel, hierbij krijg je wat vragen die op verschillende manieren opgelost moeten worden, je moet er bijvoorbeeld gebruik maken van rekenmethodes en wiskunde. Het laatste deel is een taal onderdeel. Hierbij komen alle taal onderdelen aan de pas.

Het is aan te raden om flink oefenen voordat je deze examen gaat afleggen. Als je de Engelse taal toetst ook wel de TOEFL genoemd al gehaald hebt moet het taal onderdeel van deze test niet veel voorstellen. Bij heel veel instellingen gaat het niet om de feit of je deze toets wel of niet haalt maar om hoe goed je hierin scoort. Er zijn instellingen waarbij iedereen de GMAT haalt, de voorkeur gaat dan meestal naar de personen die het hoogst gescoord hebben. Mensen die met een score van 100% scoren zijn geen uitzondering bij de instellingen als Harvard.